Sateenkaarimuksut Oy | Päiväkoti Sateenkaari | Kopuntie 28 | 03100 NUMMELA | Puh. 050 304 7495
top
Luontolan historiaa
Anja Vihtkarin kertomasta kirjannut muistiin Heli Hacklin
Maisema

Mistä Vihti tunnetaan?

Varsinkin kauniista monimuotoisesta luonnostaan, jota on osattu suojella arvostaen. Vihdistä löytyy Kokkokallio, Konjavuoret, Rokokallio ja Moksijärvi. Hiidenvesi kallioineen, lehtoineen ja männikkönummineen niin kuin monet muutkin Vihdin järvet ympäristöineen ovat vetäneet tänne runsaasti kesäasukkaita ja kesävieraita kautta aikojen. Monet maamme merkittävät taiteilijat ovat viettäneet aikaansa täällä .

Vihdille ominaista ovat olleet Säterikartanot, joita Ruotsin vallan alla jaettiin aatelisille, sotilaille ym. Vihdin kartanoita ovat esim. Olkkalan kartano, Kotkaniemen kartano, Tervalammen kartano, Salmen kartano, Vanjärven kartano, Hiiskulan kartano, Kourlan kartano ja Kopun kartano. Ruotujakolaitoksen aikana 54 kartanoa siirtyi valtion tai säätiöiden omistukseen Vihdissä.
Ruusu Luontolan synty

Adolf Wolzenburg ja vaimonsa Lydia perustivat Luontolan kylpylän v. 1931. Luontola vuokrattiin Kopun kartanolta. Tiloihin kuuluivat mm. Joutsela, joka aikoinaan oli rakennuttu Kopun talvikartanoksi ja joka toimi kylpylän päärakennuksena ja Wolzenburgien asuntona. Joutselan lisäksi alueella oli punainen Puistola (nykyisen keltaisen paikalla) ja punainen Muistola (nykyisen paikalla) ja myös pieniä torppamökkejä.

Wolzenburgit olivat aikaisemmin työskennelleet Kirvun kartanossa, joka sijaitsi koilliseen Viipurista Vuoksen rannalla.Sieltä tulivat opit tri Louis Kuhnen hoidoista. Kirvun kylpylän omistaja Malin Bergström oli kokeillut hoitojaan sairaaseen tyttäreensä ja muihinkin pikkuhiljaa. Hoitoina käytettiin Kuhnevesikylpyjä, savikylpyjä ja ilmeisesti myös sähköhoitoja. Tärkeää oli myös syödä kasvisruokia, joka oli mahdollisimman pitkälle itse tuotettuakin. Kahvia, tupakkaa ja alkoholia ei sallittu. Tästä syystä Nummelalaiset kahvilatkin menestyivät, kun Luontolan asiakkaat poikkesivat harjun yli visiitille!

Luontolan vaiheita

Lydia Wolzenburgin sisar Alma Pärnänen saapui avuksi Luontolaan sodan tiimellyksessä. Alkuvuodet olivat kylpylässä todella rankkoja tilojen ja olosuhteiden puolesta. Vuonna 1934 alettiin rakentaa varsinaista kylpylärakennusta, johon saatiin asianmukaiset majoitus- ja kylpylätilat. Wolzenburgit ostivat maata lisää n. 10 ha. Savea hoitoihin saatioin omasta pellosta ja suurin osa ravinnosta tuotettiin itse mm. juurikaskasvit, marjapensaat, salaatit.

Kirvun kartanon omistaja oli levottomina vuosina perustanut toimipisteen Helsinkiin, mutta v. 1936 hän lopetti sen ja siirtyi Luontolaan tuoden mukanaan hienoja helsinkiläisiä asiakkaita. Vuonna 1939 punainen Puistola purettiin ja uusi rakennettiin majoitustiloiksi. Sodan aikana Luontolan päärakennus Joutsela toimi sotasairaalana. Sodan jälkeen Luontola oli Lääkintöhallituksen alainen konservatiivinen yksityissairaala, jonka toimintaa johti lääkäri. Ensin puhuttiin potilaista myöhemmin luontaiskylpylän asiakkaista.

Kaiken kaikkiaan Luontolaan on kuulunut kahdeksan rakennusta. Pieni kappeli rakennettiin henkilökunnan toimesta Lydia Wolzenburgille v. 1948 hänen 70- vuotissyntymäpäivälahjaksi. Kappeli rakennettiin Wolzenburgien ainoan pojan Markuksen muistoksi, sillä hän kaatui jatkosodassa. Luontolassa oli noin 30 henkeä töissä eli se oli varsin merkittävä työllistäjäkin.

Puolukat
Puistola Luontola nykyään

Luontola kylpylänä teki konkurssin vuonna 1992. Sen jälkeen rakennukset ovat toimineet asuntoina lukuun ottamatta varsinaista kylpylärakennusta, joka muutettiin mittavien remonttien myötä muistihäiriöisten vanhusten Luontola-kodiksi. Puistola- rakennuksessa on toiminut vuoden 2005 elokuusta lähtien lasten päiväkoti. Muut rakennukset palvelevat yksityisasuntoina, Joutsela-päärakennusta on jonkun verran vuokrattu juhlakäyttöön. Joten hankalien vaiheiden kautta Wolzenburgien perinne ihmisten hoitamisessa jatkuu moninaisesti Luontolan alueella. Ja onhan mm. sanonta ”Mitä sä siellä kuhnit” saanut alkunsa kuhne-kylpyjen perinteestä.
   © 2017 Sateenkaarimuksut Oy
 
Etusivulle